Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych

Czym jest GDPR?

W maju 2018 r. zaczną obowiązywać przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO, z angielskiego GDPR). Wprowadzą ono nowe zasady dla przedsiębiorstw, agencji rządowych, organizacji non-profit i innych organizacji, które świadczą towary i usługi dla osób w Unii Europejskiej (UE) lub które zbierają i analizują dane związane z mieszkańcami UE. RODO to istotny krok w kierunku ujednolicenia i ochrony prawa do prywatności.

Dzięki rozległej specjalistycznej wiedzy w zakresie ochrony danych, ochrony prywatności i przestrzegania złożonych przepisów prawnych rozwiązania informatyczne firmy Microsoft już teraz są zgodne z założeniami RODO.

Rozwiązania Microsoft a wymagania RODO

Dzięki kompatybilności systemów oraz oprogramowania, biura korzystające z rozwiązań Microsoft działają szybciej i sprawniej, ale także są zabezpieczone na wiele sposobów, które mogą być niewidoczne dla przeciętnego użytkownika. RODO jest obowiązkowe dla wszystkich organizacji gromadzących, hostingujących lub analizujących dane osobowe mieszkańców UE, dlatego już teraz działaj zgodnie z założeniami rozporządzenia:

  • Dostosuj zasady ochrony informacji – pozwoli to na wprowadzenie w firmie klasyfikacji danych poufnych oraz ich kontroli
  • Zwiększ bezpieczeństwo oraz prywatność w swoich systemach – dostosuj systemy do wymogów związanych z rozporządzeniem UE w zakresie RODO
  • Reaguj w momencie zagrożenia – kontroluj zawartość urządzeń mobilnych na odległość i szyfruj dane wtedy kiedy tego potrzebujesz
  • Kontroluj i śledź dane – sprawdzaj kto i w jaki sposób ma dostęp do danych, kontroluj ich wymianę i reaguj w przypadku złamania zasad
  • Korzystaj z najpopularniejszych, najbardziej rozbudowanych i zapewniających największą elastyczność wdrożeniową powszechnych narzędzi biurowych takich jak Office 365, Dynamics 365, Azure oraz innych

Rozwiń i zabezpiecz swój biznes już dziś. Skoncentruj się na swojej działalności jednocześnie skutecznie przygotowując się do RODO.

Przygotuj swoje IT do RODO z naszą pomocą

Chcesz uzyskać więcej informacji? Umów się na bezpłatną 30-minutową konsultację telefoniczną z naszym specjalistą ds. rozwiązań Microsoft.

Najistotniejsze założenia RODO

Prawo do prywatności
  • Wgląd do własnych danych
  • Prawo do poprawiania własnych danych
  • Prawo do bycia zapomnianym
  • Odmowa przetwarzania własnych danych
Bezpieczeństwo danych
  • Zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa danych
  • Obowiązek niezwłocznego informowania GIODO o naruszeniu danych
  • Obowiązak zawiadomienia poszkodowanych o naruszeniu danych
  • Wysokie kary pieniężne za brak odpowiednich zabezpieczeń
Prawo do informacji
  • Informacja o okresie, przez który dane osobowe mają być przetwarzane
  • Informacja o prawie do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych
  • Informacja o prawnie wniesienia skargi do organu nadzorczego
  • Informacja o zamiarze przekazania danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej